Sunucu bilgisayarlar, 7/24 sürekli olacak şekilde internet bağlantısıyla erişilebilir olmakla beraber gizlilik, erişilebilirlik ve bütünlük şartlarını da karşılayan güçlü bilgisayarlardır. Web sitesi sahipleri yayın yapabilmek için belirli alanlara ihtiyaç duyarlar. Ağ üzerindeki istemcilere veri, kaynak ve dosya paylaşımlarını yapan, genel olarak üstün donanımsal özelliklere sahip olan hizmet sağlayıcılarına sunucu adı verilir. Sunucular, bir ağı yönetmek dosya veya uygulama paylaşımı yapmak, veritabanı barındırmak, web sayfalarıyla e-posta barındırmak vb. gibi amaçlarla kullanılabilirler. Bu yazımızda, “Sunucu nedir, ne işe yarar ve sunucu çeşitleri nelerdir?” sorularına yanıt ararken detayları açık bir dille aktaracağız. İstanbul Telekom’un Blog sayfası ile teknoloji gündeminden uzak kalmayın!
Sunucu ya da serverlar, mantık olarak evlerde bulunan bilgisayarlara benzese de birebir onlar gibi çalışmazlar. Sunucu bilgisayarlarda bulunan CPU, RAM gibi birimler evlerdeki bilgisayarlara oranla çok daha güçlüdür. Bunun nedeni, web sitesini oluşturan kodlar saniyelik olarak gerçekleştirilmektedir ve bu yüzden maksimum performans gereklidir.
Sunucular Nerede Bulunur?
Sunucular, veri merkezi denilen çok yüksek hızlı internet bağlantısının ve üst düzey güvenlik önlemlerinin olduğu merkezlerde bulundurulur. Bu merkezin büyüklüğüne göre, aynı anda çok sayıda sunucu çalıştırılabilir.
Sunucu Çeşitleri
Sunucular kullanım alanlarına ve türlerine göre aşağıdaki gibi farklı gruplara ayrılırlar:
Fiziksel Sunucular
Fiziksel sunucular, sadece kendilerine tanımlanan görevler için kullanılırlar. Örneğin, bir program sunucusu sadece web sitesi barındırma işlemi gerçekleştirir. Daha sade bir dille ifade etmemiz gerekirse, ağ kullanıcıları ilgili bilgisayar programının kopya verisini bilgisayarlarına yüklemeden çalıştırabilirler.
Fiziksel sunucular hem yazılımsal hem de donanımsal kapasitesi sayesinde kullanıldıkları ağ üzerindeki pek çok işlemi kolayca gerçekleştirebilir. Fiziksel sunucuların gerçekleştirebildiği işlemlerden bazıları şunlardır;
İşletim sistemi güncellemeleri
Firewall hizmetleri,
Anti-spam yazılımı
Antivirüs güncellemeleri
DDos ataklarına karşı koruma
DNS barındırma hizmeti
İzinsiz giriş tespiti
SNMP izleme,
Veritabanı yönetimi
Yedekleme ve geri yüklemeler
Güvenlik Kontrolleri
VPS Server
Virtual private server, Türkçe adı ile sanal özel sunucu, tamamen kişiye özeldir. Çoğunlukla fiziksel bir server sanallaştırma yazılımları ile ilgili sanal sunucu parçalarına ayrılır. Bu sayede tek bir fiziksel server üzerinde birden fazla özel server kurulumu sağlanmış olur. Web sitelerinin sahipleri bu serverları kullanır.
Fiziksel sunuculara ait işlemci ya da bellek gibi bileşenler yine web sitesi sahipleri arasında net bir şekilde paylaştırıldığı için diğer VPS’lerde yaşanan yavaşlama, sahip olduğunuz VPS’nizdeki siteleri asla etkilemez. Aynı şekilde, diğer VPS’lerin size özel ayrılan kaynakları kullanması da mümkün değildir.
VDS Server
Virtual dedicated server, sunucunun kullanım tasarrufunun yine tamamen web sitesi sahibi sorumluluğunda olan özel bir server hizmetidir. Serverların her birinde kendine ait donanımsal bileşenler ayrı ayrı yer alır. Bunun dışında üzerinde birbirinden bağımsız olan server yazılımları ile bağımsız işletim sistemi de barındırır.
Cloud Server ya da bulut sunucu, VPS ile benzer bir yapıdadır. Aradaki fark VPS tek bir fiziksel sunucunun sanal parçalara bölünmesi iken; cloud sunucu çok sayıda fiziksel sunucunun bir araya geldiği bir ağın sunuculara ayrılması ile oluşur.
Cloud server, VPS’lere oranla daha ölçeklenebilir olduğu için son zamanlarda çokça tercih edilir. Örneğin, VPS serverınızın yer aldığı fiziksel sunucuda destek kaç GB ise o kadar kullanabilirsiniz desteğin üzerindeki GB miktarına çıkamazsınız. Buna karşın, cloud serverlar birden fazla fiziksel bilgisayar ile oluştuğundan çok daha fazla kaynağa erişim sağlayabilir.
Cloud serverların fiyat olarak da uygun olması, son dönemlerde sıklıkla tercih edilme nedenlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Web Server
Web tarayıcılarının sayesinde sayfaların görüntülenmesini sağlar. Tarayıcılar gösterdikleri sayfalarının içeriklerini gösteren bir web serverdır.
E-Posta Server
Her gün birçok kullanıcı farklı kişilere veya kurumlara mail atar, mail alır bu mail iletişimini sağlayan E-posta sunucularıdır. E -posta alabilmek için Imap veya pop servera ihtiyaç duyulur. Eposta göndermek için Smtp servera bağlanılmalıdır.
Comentarios