top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Atac

VoIP Nedir, Nasıl Çalışır? VoIP Avantajları Neler?


Teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesine bağlı olarak son dönemlerde birçok kavram da hayatımıza girmiştir. VoIP de bunlardan birisi olarak öne çıkmaktadır. Peki, nedir bu VoIP? Özetle VoIP, internet aracılığı ile telefon görüşmeleri yapabilmeyi ifade eder. İnternetten telefon araması yapmak için VoIP sistemi, sizin analog ses sinyalinizi dijital sinyale çevirir ve geniş bant hattından veri olarak yollar. Bu yazımızda VoIP teknolojisi hakkında bilgi verirken nasıl çalıştığını, avantajlarını ve diğer birçok merak edileni aktaracağız.


VoIP Nedir?


Voice Over Internet Protocol ya da VoIP, geleneksel telefon hizmetlerinin, paket anahtarlamalı protokoller aracılığı ile bilgisayar ağları üzerinden yapılmasını sağlar. VoIP paketleri, yerel alan ağı gibi herhangi bir VoIP uyumlu ağ üzerinden yapılabilir. İnternetten telefon arama, normal telefon görüşmesi yapmaktan çok daha hesaplı olduğu için özellikle son dönemlerde tercih sebebidir.


VoIP Nasıl Çalışır?


İki kullanıcı veya iki şirket arasında VoIP kullanılarak yapılan görüşmesi sırasında sesler belirli kodeklere bölünerek karşı tarafa iletilir. Karşı tarafın konuşmaları ise yine kodek paketleri ile gelerek internet üzerinden gönderilir. Bu gönderim ve alım sırasında veriler kriptolanarak güvenlik protokolleri de sağlanmış olur.


Gönderilen ve alınan ses kodekleri çok küçük boyutlu olduğu için iletişim sırasında herhangi bir bekleme ya da kesilme ile olmaz. Zira, VoIP teknolojisi arka planda birden fazla farklı protokoller kullanmaktadır. Ülkemizde VoIP hizmeti sunan operatörler ise genellikle SIP protokolü tercih etmektedirler. VoIP teknolojisinde en önemli nokta, ses sinyallerinin dataya çevrilerek internet üzerinden iletilmiş olmasıdır.


VoIP Hangi İnternet Protokollerini Kullanmaktadır?


VoIP protokollerinden bahsederken adı geçen farklı organizasyonlar vardır. Bunların başında IETF (Internet Engineering Task Force) ve ITU (International Telecommunication Union) gelir. Bu organizasyonların yanı sıra farklı VoIP protokolleri ve standartları mevcuttur:


G711: G711, en yaygın kullanılan VoIP ses kodlayıcıdır. Ayrıca sıkıştırılmamış paketlerin iletilmesi için de standarttır. G.729 ise sıkıştırılmış paketler için standarttır. Sıkıştırma ile ses kalitesi azalabilir; fakat sıkıştırma bant genişliği ihtiyaçlarını da azaltır.


H.248: H.248, "Ağ Geçidi Kontrol Protokolü"nü tanımlar. ITU tarafından önerilmiştir. IETF RFC 2885 (Megaco) olarak da adlandırılır. Özellikle multimedya uygulamaları için merkezi bir mimari tanımlamak amacıyla kullanılır. H.248, ITU ve IETF işbirliği sonucu ortaya çıkmıştır.


Megaco: Megaco, aynı zamanda IETF RFC 2885 ve ITU önerisi olan H.248 olarak da bilinir.


H323: VoIP için en popüler olan ilk protokol H323’tür. Çağrıyı kontrol etmek ve yönetmek için sinyal protokolü kullanılır. Çağrı kurma, silme, çağrı yönlendirme ve benzeri unsurları kapsar.


Medya Ağ Geçidi Kontrol Protokolü (MGCP): Bu protocol, aynı zamanda IETF RFC 2705 olarak da adlandırılır. Multimedya uygulamaları için merkezi bir mimari tanımlar.


Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü (RTP): Bu VoIP protokolü, IETF RFC 1889 kapsamında tanımlanır. Gerçek zamanlı uygulamalar için aktarım protokolünün detaylarını sunar.


RTP: RTP, Gerçek zamanlı protokoldür. Bir veri alışverişi protokolüdür ve aynı zamanda ses ile videoyu işleyebilir.


Oturum Başlatma Protokolü (SIP): "IETF RFC 2543" olarak da adlandırılır. Multimedya uygulamaları oluşturmak için dağıtılmış bir mimari tanımlar. Günümüzde popüler olarak kullanılan protokol olduğundan, yaygın olarak kabul görmektedir.


Skinny: Cisco Tescilli bir protokoldür; ancak sıkça arayüz sorunları yaşatabilmektedir.


VoIP Avantajları

  • Bilgisayar ağını kullandığı ilave telefon altyapısına ihtiyaç duymaz.

  • Teknolojisi gereği daha maliyetsiz olduğundan görüşme ücretleri daha düşüktür.

  • Numara tahsis ücretsizdir.

  • IP Telefon, bilgisayar, akıllı cep telefonu ve yazılımlar ile çalışabilir.

  • Entegrasyonu analog sistemlere göre daha kolaydır.

  • Eski tip analog santral ve telefonlar ile uyumludur. İlave donanımlar ile analog sistemler ile iletişim kurabilir.

  • Analog sistemde bir hat üzerinden bir telefon görüşmesi yapılırken VoIP'de böyle bir limit yoktur.

  • IPv6 ile çalışabilir.

VoIP Sabit Telefon Hizmeti İçin İstanbul Telekom!


Müşteri odaklı çalışan, teknoloji alanında her daim yenilikçi ve kendini güncelleyen, kaliteli, profesyonel hizmeti ilke edinen İstanbul Telekom, VoIP Sabit Telefon hizmeti konusunda da sizin yanınızda! Türkiye telekomünikasyon pazarında lider bir alternatif olma yolunda ilerleyen İstanbul Telekom ile VoIP Sabit Telefon işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page