top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Atac

SSL Sertifikası Nedir, Neden Önemlidir? SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?


İnternet teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak internet sitelerinin güvenliği de önemli bir konu olarak öne çıkmaktadır. SSL sertifikaları da bu noktada oldukça kritik bir rolü üstlenir. Özetle, SSL sertifikaları, web site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden ve iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür. Bu yazımızda, “SSL Sertifikası nedir, ne işe yarar ve neden önemlidir?” sorularına yanıt ararken SSL sertifikaları ile ilgili diğer merak ettiklerinize açıklık getireceğiz.


SSL Sertifikası Nedir?


SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL'nin açılımı Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir.


SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?


SSL, internet bağlantılarının güvenli olmasını sağlarken suçluların iki sistem arasında aktarılan bilgileri okumasını ya da değiştirmesini engeller. Adres çubuğundaki URL'nin yanında bir asma kilit işareti görüyorsanız bu, ziyaret ettiğiniz sitenin SSL sertifikasıyla korunduğu belirtir.


SSL Sertifikası Neden Önemlidir?


SSL sertifikası önemi ile ilgili şunları söylemek mümkündür;

  • SSL sertifikası, sitenizin güvenli olduğunu ve rahatça sitenizde dolaşılarak alışveriş yapılacağını kullanıcılara gösterir.

  • SSL sertifikası sayesinde hem sizin bilgileriniz hem de sitenizi kullanan kişilerin bilgileri; yani gönderilen ve alınan bilgiler korunur.

  • Siteniz üzerinden anket yapıyor ya da bilgi topluyorsanız; yani bir form düzenliyorsanız SSL sertifikası bu bilgilerin gizliliği için gereklidir. SSL sertifikanız varsa kullanıcılar size daha çok güven duyarak bilgi paylaşımında bulunur.

  • Dijital statü önem arz ettiğinden dolayı, kurumunuzun ya da firmanızın web sitesinin SSL sertifikasına sahip olması daha profesyonel bir görünüm kazandıracaktır.

SSL Sertifikaları Nasıl Çalışır?

  1. Bir tarayıcı ya da sunucu, SSL ile güvenli hale getirilmiş bir web sitesine (yani bir web sunucusuna) bağlanma girişiminde bulunur.

  2. Tarayıcı ya da sunucu, web sunucusundan kendisini tanımlamasını ister.

  3. Web sunucusu, yanıt olarak tarayıcı ya da sunucuya SSL sertifikasının bir kopyasını gönderir.

  4. Tarayıcı ya da sunucu, SSL sertifikasına güvenip güvenmediğine karar vermek için sertifikayı kontrol eder. Sertifikaya güvenirse web sunucusuna bu doğrultuda bir sinyal gönderir.

  5. Ardından web sunucusu, SSL şifreli oturum başlatmak için dijital olarak imzalanmış bir onay ile yanıt verir.

  6. Şifreli veriler, tarayıcı veya sunucu ile web sunucusu arasında paylaşılır.

SSL Türleri Nelerdir?


Farklı doğrulama seviyelerine sahip farklı SSL sertifikası türleri mevcuttur. Başlıca SSL türü şunlardır:

  • Genişletilmiş Doğrulama sertifikaları (EV SSL)

  • Kuruluş Doğrulama sertifikaları (OV SSL)

  • Etki Alanı Doğrulama sertifikaları (DV SSL)

  • Wildcard SSL sertifikaları

  • Çok Etki Alanlı SSL sertifikaları (MDC)

  • Birleşik İletişim Sertifikaları (UCC)

SSL Sertifikaları Google Arama Motorunda Sıralama Kriteri Mi?


SSL sertifikasının sıralamaya etki etmesinde, Google Chrome başta olmak web tarayıcıların katkısını göz ardı edilmemelidir. Kullanıcılar, belirli anahtar kelimeleri kullanarak arama yaptıklarında genelde ilk sayfada listelenen siteleri ziyaret etme eğiliminde olur. Eğer inceledikleri sitede SSL sertifikası kurulu değilse tarayıcı otomatik olarak kullanıcıyı uyarır. Kullanıcılar, böyle bir durumda üye olmak veya form doldurmaya devam etmek yerine daha güvenli seçeneklere yönelir. Bu sayede de güvenli web siteleri diğerlerine oranla daha fazla trafik elde etmektedir. Dolayısıyla arama sonuçlarında, sertifika kullanan web siteleri, SSL sertifikası kullanmayan rakiplerini geride bırakmaktadır.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page