top of page

Sosyal Adalet Aynasında Bir Dakika Harcayın ve Kendinize Bakın



Sosyal adalet için çabalamak, hayatta yapılacak en değerli şeydir ." - Albert Einstein

Bilim idollerimden biri olan Albert Einstein'ın aynı zamanda sosyal adaletin savunucusu olması bazı insanlar için şaşırtıcı olabilir. Ancak Yahudi olduğunu ve hem Avrupa'da hem de Amerika'da antisemitizmin hedefi olduğunu anladığınızda, neden ünlü bir fizikçi olarak platformunu toplumsal adaletsizliğe dikkat çekmek için kullandığını anlayabilirsiniz. Özellikle 1930'larda Afro-Amerikan eşitliğini savundu.

Cisco, Kapsayıcı Toplulukların taban çalışması olan Dünya Sosyal Adalet Haftasını bu hafta kutluyor. Birkaç nedenden ötürü benim için çok değerli bir konu. Bazen aynı gün içinde en sıcak misafirperverliği ve en soğuk omzunu yaşayan Tayvanlı göçmenlerin kızıyım. Bir bilgisayar programcısı olan annem, mesleğinin bir sonraki aşamasına terfi için geri çevrildi, çünkü kodunu sık sık düzelttiği başkaları için yeterince “iddialı” değildi.

Hayatım boyunca, sık sık hem bilinçli hem de bilinçsiz bilişsel önyargılarla karşılaştığım mühendislik sınıfında, yönetim kurulunda ve satış konferansında çok az sayıda kadından biri oldum. Başkalarının yanlış bilgilendirilmiş fikirlerine karşı mücadelemin zorlukları olsa da, dünyadaki pek çok grubun karşılaştığı durumla karşılaştırıldığında deneyimim sönük kalıyor - cinsiyetleri, ırkları, etnik kökenleri veya inançları nedeniyle ekonomik, politik ve sosyal fırsatlara erişim azaldı.

Bu sadece insanların birbirlerine karşı nazik olmaları meselesi değil (ki bu kendi başına çok önemlidir), aynı zamanda insan gruplarının fırsatlarını esirgemekte, dünya Einstein, Philip Emeagwali gibi bilim adamlarının katkılarını ve ilerlemelerini gözden kaçırmaktadır ( uygulaması büyük ölçüde paralel bir süper bilgisayarda sağlanan rezervuar modellemesine sahte zaman yaklaşımını ilk uygulayan kişi olan), Donna Strickland (Nobel Fizik Ödülü sahibi) ve Lewis Howard Latimer (Edison'un ampulünün karbon filamentinin mucidi).

Dahil etme ayrıca daha karlı

İlginç bir şekilde, araştırmalar , işyerinde önyargı algılayanların altı aylık bir süre boyunca şirketteki diğerlerinden fikir ve pazar çözümlerini sakladıklarını söyleme olasılığının 2,6 kat daha yüksek olduğunu (yüzde 13'e kıyasla yüzde 34) göstermiştir. Ve önyargı algılayanların yıl içinde mevcut işlerinden ayrılmayı planladıklarını söyleme olasılıkları 3 kattan fazla (yüzde 10'a kıyasla yüzde 31). İşyerinde sosyal önyargıları ele almamanın sonucu da önemli ekonomik etkiye sahiptir. Bir çalışma , yalnızca ABD'de yarım trilyon dolar olabileceğini gösteriyor.


Peki sosyal adalet nedir?

Göre San Diego Vakfı , sosyal adalet herkese eşit, ekonomik, politik ve hak ettiği görünümüdür sosyal haklar ve fırsatlar. Sosyal adalet teoride çok temel görünüyor, ancak pratikte bunu gerçeğe dönüştürmek için toplum olarak mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu neden? Açıklama incelikli ve karmaşıktır - tarih, sosyoekonomi ve insan psikolojisinin bir karışımı.

Brené Brown tarafından yakın zamanda yayınlanan bir podcast'te benimle rezonansa giren bir açıklama yapıldı. İnsanlıktan çıkarmayı, insanların ve rejimlerin başkalarından hakları ve kaynakları alıkoymayı meşrulaştırma şekli olarak tartışıyor. Kendilerine çeşitli grupların bir şekilde insanlık dışı olduğunu söylüyorlar. Ne yazık ki bu tarih boyunca oldu. Buna karşı koymanın tek yolu, bu önyargıyı olduğu zaman ortaya çıkarmak ve gözden kaçan veya yanlış yorumlanan grupları savunmaktır. Bu, meraklı kalarak ve kendimizden farklı olan başkalarını gerçekten anlamaya çalışmakla başarılır. Ek olarak, önyargının ve sosyal adaletsizliğin köklerinin resmileştirildiği ve kökleştiği sistemleri ve süreçleri değiştirmemiz gerekiyor.


İnançlar önemlidir, ancak daha da önemli olan ilham verdikleri eylemlerdir.

Sosyal adaleti savunduğu için Cisco ile gurur duyuyorum. CEO'muz Chuck Robbins ve Ford Vakfı CEO'su Darren Walker ve Çinli Amerikalı bir gazeteci ve Asyalı Amerikalı ve LGBTQ hakları aktivisti Helen Zia gibi birçok konuk konuşmacı da dahil olmak üzere çok samimi ve zorlu dahili konuşmalar yaptık . Yönetim ekibimizde muazzam bir çeşitliliğe sahibiz ve röportaj panellerimizde çeşitlilik konusunda ısrar ediyoruz.

Ayrıca " Cisconians " ın Girls Who Code , the Tech Challenge for Innovation ve evsiz gençler için Covenant House gibi nedenler ve kuruluşlar etrafında toplanmasından da gurur duyuyorum; bu , tüm cinsiyet, ırk, etnik köken ve inançtan çocuklara fırsat veriyor. Cisco, aynı zamanda , 13 sektörden 48 çok uluslu şirketi bir araya getiren küresel bir koalisyon olan Dünya Ekonomik Forumu'nun İş Dünyasında Irksal Adalet Ortaklığı'nın kurucu üyesidir . Misyonu, işyerinde ırkçılığı ortadan kaldırmak ve ırksal eşitlik için yeni küresel standartlar belirlemektir. Ayrıca, Cisco'da dahil etme ve işbirliği başkanı olan akranım Shari Slate'in şu başlıklı ilham verici bloguna bir göz atın: "Sosyal Adalet ve Tırmandığımız Tepeler . " Ek olarak, ekonomik açıdan güçlük çeken ve marjinalize olmuş gençlere hukuki yardım sağlayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Connected Asian Affinity Network, TeamChild ile ortak sponsorluk yapmaktan mutluluk duyuyorum .

Dünyada sosyal adaleti sağlamak için yapılması gereken muazzam bir miktar var. Her birimizin aynada kendimize bakması ve iç anlatılarımızı kontrol etmesiyle başlar. Bilinçli veya bilinçsiz olarak kimin daha az hak ettiğini düşünüyoruz ve neden bunu düşünüyoruz? Sosyal adaleti sağlama çabamızda teknoloji bize yardımcı olacak mı yoksa zarar verecek mi? Yapay zeka, önyargılı hareket ettiğimizde bize açığa çıkabilir ve ironik bir şekilde, yapay zekayı yargılama çağrılarımızı taklit edecek şekilde programladığımız için önyargımızın bir ürünüdür. Teknolojinin daha insancıl olmamıza yardımcı olduğundan nasıl emin olabiliriz?

Dolayısıyla sosyal adalet, bilinçli bir merak, özen, savunuculuk ve sponsorluk ile hareket etmemizi gerektirir. Atasözü masasına daha fazla grup dahil edildiğinde dünyanın ve insanlığın ne kadar ilerleyebileceğini gördük. Ben, bunu yapmanın kaynak pastasını, onu daha fazla şekilde bölmek yerine büyüttüğüne inanıyorum. Sosyal adalet aynasına bakarsanız ve katılmaya mecbur hissederseniz, işte katılmanın birkaç yolu:

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page