top of page

SD-WAN nedir?



Software-Defined WAN (SD-WAN)


SD-WAN nedir? Software-Defined Wide Area Networking (SD-WAN), şube ağ yapılarını basitleştirmek ve merkezi olarak yönetilen WAN sanallaştırmayı kullanarak optimum uygulama performansını yakalamak için devrimsel bir yöntemdir. Geleneksel WAN bağlantılarının aksine, SD-WAN yüksek network çevikliği ile birlikte hat maliyetlerinde tasarruf sağlar. Software-Defined WAN’ın temeli, network donanımı ve transmisyon karakteristiklerini, ağı kullanan uygulamalardan ayırarak soyutlaştıran Software-Defined Networking (SDN)’e dayanmaktadır.


SD-WAN WAN sanallaştırmadır

Sunucu sanallaştırma nasıl alttaki fiziksel donanımdan üzerinde çalışan sanal sunucuları ayırıyorsa, aynı şekilde WAN sanallaştırma da tek bir sanal WAN bağlantısı (internet veya kapalı özel ağ) altında birçok bağlantı teknolojisini (xDSL, MPLS, cellular and fiber) aynı anda kullanabilir ama uygulama ve kullanıcılara bunu tek bir internet veya güvenli VPN ağlantısı olarak gösterir.


SD-WAN zekidir

SD-WAN kullanılan ağ yapılarında, WAN bağlantı durumu ve kalitesi izlenebilir ve bu ölçümler trafik akışlarında akıllı kararlar vermek için kullanılabilir. Bu yapı birçok fayda sağlar:

– VoIP ve video gibi gerçek zamanlı servisler en düşük gecikmeli bağlantı üzerinden gönderilebilir.

– Bir WAN bağlantısında problem olduğunda bile güvenilirliği garanti etmek için akıllı failover ve active/active bağlantı tanımları kullanılabilir.

– Esneklik sağlamak için yeni WAN bağlantıları gerektiği zaman, gerektiği kadar eklenebilir


SD-WAN merkezi olarak izlenir ve yönetilir

Bir SD-WAN controller kullanarak bölge ofisleri merkezi olarak devreye alınabilir, izlenebilir ve yönetilebilir. SD-WAN controller, tek bir arayüz ile ağ yöneticilerine tüm WAN bağlantıları ve uzak lokasyonlardaki cihazları üzerinde tam denetim sağlar.

Binlerce bölge ofisini birbirine güvenli olarak bağlayan kompleks VPN tanımları otomatik olarak yaratılıp cihazlara uygulanabilir ayrıca merkezi WAN izleme ve uyarı özellikleri sayesinde gerçek zamanlı olarak WAN bağlantı durumları ve bölge ofis erişimleri genel olarak görülebilir.



SD-WAN güvenli VPN’dir

Kriptolanmış VPN kullanarak, bölge ofisleri lokal ağa ve bulut himetlerine güvenli olarak erişir. SD-WAN birçok WAN bağlantısını birleştirip tek hat gibi kullanarak bölge ofis VPN’lerinin daha hızlı ve uygun maliyetli olmasını sağlar.

Ayrıca SD-WAN internet trafiğini tünel dışından direk yönlendirerek VPN üzerinden merkeze aktarılan trafiği rahatlatabilir.

73 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page