top of page

Ram ve Önbellek Arasındaki Fark Nedir?


Bilgisayar teknolojilerindeki ilerlemeye bağlı olarak donanımlar hakkında bilgi sahibi olmak da önemli bir konu olmuştur. Zira bazı parçalar ya da yazılımlar, bilgisayarda tamamen farklı bir görevi üstlenirken bazıları yakın, hatta aynı sayılabilecek görevleri yapmaktadır. Ram ve Önbellek arasındaki fark da bu noktada karıştırılmaktadır. Bu yazımızda, “Önbellek ve Ram arasındaki fark nedir?” sorusuna yanıt ararken Ram ve Önbellek arasındaki farkı, kavramsal terimlerden uzaklaşarak basit bir şekilde anlatacağız. Hadi hep beraber detaylara yakında bakalım.


Bilgisayar sistemlerinde çeşitli donanımlar kullanılır. Ram ve Önbellek, bilgisayarın çalışmasını sağlayan verilerin hızlı işlenerek ekranda gösterilmesini sağlayan sistemler olarak ifade edilebilir. Basit bir şekilde ifade edilmesi gerekirse Ram ve Önbellek arasındaki fark, veri işlemi hızı ve kapasitelerinden kaynaklanmaktadır.


Ram Nedir, Ne İşe Yarar?


Ram nedir sorusuna yanıt olarak şu tanımı yapabiliriz… Ram, bilgisayar sistemlerinde, verilerin geçici olarak depolandığı özel donanımlardır. Önbelleğe göre kapasitesi daha geniştir; ancak cevap verme süresi daha uzundur. Sadece bilgisayar için değil; tablet ve akıllı cep telefonu gibi cihazlarda da en önemli bileşenlerden birisidir. Bilgisayar üzerinde işlem yapılırken, verilere hızlı ulaşmayı sağlar ve bilgisayar çalıştığı süre boyuncu kapasitesine göre verileri üzerinde tutar. Özetle, geçici hafızadır ve ne kadar yüksek olursa, kullanıldığı cihazın da daha verimli çalışmasını sağlar.


Önbellek Nedir, Ne İşe Yarar?


Önbellek, cihazlarda son kullanılan ve genellikle sık olarak kullanılan verilerin geçici olarak depolandığı yeri ifade eden yazılım veya donanımdır. Bu nedenle, önbellekte depolanan bir veri çağrıldığında hızlı bir açılma sağlanmış olur. Kullanılacak olan verilere daha hızlı erişim sağlanmış olması yapılan işi hızlandırmış olacağı gibi avantaj sağlarken önbelleğin sabit sürücüler ve SSD’lere göre daha pahalı da bir gerçektir. Önbellek sayesinde kullanıcılar hızlı bir şekilde erişim sağlar. Önbellek üzerinde toplanan veriler güç kaybolmuş olsa bile kalıcı olarak tutar. Kısacası önbelleklerin amacı, erişim sürelerini ve yaşanabilecek olan gecikmeleri minimum düzeye çekmektir.


Önbellek ve RAM Arasındaki İlişki Nedir?


Önbellek ve Ram arasındaki ilişkiye gelince… Baştan belirtmek gerekirse, bu kısım biraz teknik bilgi içerdiğinden dolayı kafanızda karışıklık oluşabilir. Önbellek, bir bilgisayarın CPU’suna yerleşiktir. L1 önbellek hızlıdır, L2 önbellek ise işlemciye yerleştirilmiştir. L2 önbellek ile L3 önbelleği CPU’ya birleşik bir yonga üzerine yerleştirilir. Yani L3 ve L2 önbellekler L1’den daha yavaştır.


RAM ve DRAM’ler CPU’nun verilere daha hızlı erişmesini sağlamak amacıyla geçici olarak verilerin tutulduğu ana bellektir. RAM anakart üzerine yerleştirilmiştir ve CPU bu karta anakart’ın arka panelinden erişim sağlar.


Hız ve Maliyet Hesaplaması


RAM ve önbellek arasında yüksek bir hız farkı vardır. İşlemciye yerleştirilmiş bitişik bir yonganın içerisinde olduğu için CPU önbellek belleği RAM’dan 10 ile 100 kat daha hızlı çalışır. Önbellek hızlıdır ancak; bunun da elbette ki bir maliyeti olacaktır. Bunun için önbellek RAM’den daha pahalı olarak satılır.


Önbellek ve Ram Arasındaki Fark


Bilgisayarın bileşenleri eksik olduğunda bilgisayar çalışmaz ve işlem yapmaz. Önbellek, önemli bir bileşendir ve verilerin geçici olarak depolanmasını, isteklere daha hızlı cevap verilmesini sağlar. Ram, bilgisayar ve mobil cihazlarda veri saklayan geçici depolama birimi olarak görev yapar. Hem önbellek hem de ram geçici bellek olarak görev yapmaktadır. Aralarındaki fark, CPU tarafından iletişim kurma sırası ve isteklere cevap verme hızlarıyla ilgilidir.


Önbellek son istekleri depolarken, Ram, son kullanılan uygulamaları ve verileri geçici olarak depolar. Her ikisi de güç kesildiğinde üzerindeki verileri kaybetmektedir.

Önbellek bilgisayarlarda CPU yonga setine yerleşiktir. Ram ise ana kart üzerine yerleştirilmiştir ve ana kart yapısına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Önbellek ile ram arasında veriye erişim hız farkı yüksektir. Önbellek, Ram’e göre en az 10 en fazla 100 kat daha hızlıdır.

112 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page