top of page

Bulut bilişim nedir?

Basitçe açıklamak gerekirse, bulut bilişim, bilgi işlem hizmetlerinin (sunucu, depolama, veritabanı, ağ, yazılım, analiz ve makine zekası dahil), daha hızlı yenilik, esnek kaynaklar ve ekonomik ölçeklendirme sunmak üzere, İnternet (“bulut”) üzerinden sağlanması anlamına gelir. Normalde, yalnızca kullandığınız bulut hizmetleri için ödeme yaptığınızdan, işletim maliyetlerinizi düşürebilir, altyapınızı daha verimli bir şekilde çalıştırabilir ve değişen iş gereksinimlerinize uygun şekilde ölçeklendirme yapabilirsiniz.



Bulut bilişimin önde gelen avantajları

Bulut bilişim, işletmelerin BT kaynaklarına bakış açısını önemli ölçüde değiştiriyor. Kuruluşların bulut bilişim hizmetlerine ilgi göstermesini sağlayan altı temel neden aşağıda açıklanmaktadır:


Maliyet

Buluta geçmek, şirketlerin BT maliyetlerini optimize etmelerini sağlar. Çünkü, bulut bilişim; donanım ve yazılım satın alma, şirket içi veri merkezleri kurma ve çalıştırma gibi yatırım giderlerini (sunucu rafları, güç ve soğutma için devamlı elektrik ve altyapının yönetilmesi için çalıştırılan BT uzmanları) ortadan kaldırır. Bu da hızlı avantajlar sağlar.


Küresel ölçek

Bulut bilişim hizmetleri, esnek şekilde ölçeklendirme olanağı da sunar. Bulut kavramları açısından bu özellik, doğru miktarda BT kaynağının (örneğin, daha fazla veya daha az bilgi işlem gücü, depolama, bant genişliği) ihtiyaç duyulan anda ve istenen coğrafi konumda sunulması anlamına gelir.

Performans

En büyük bulut bilişim hizmetleri, dünya çapındaki güvenli veri merkezleri ağında çalışır. Bu veri merkezleri, düzenli olarak, en son sürümü, hızlı ve verimli bilgi işlem donanımlarına yükseltilir. Bu, tek bir kurumsal veri merkezine göre, uygulamalarda daha düşük ağ gecikme süresi ve çok daha ekonomik ölçeklendirme gibi birçok avantaj sunar.


Güvenlik

Çoğu bulut sağlayıcısı, güvenlik konusundaki genel duruşunuzu güçlendiren çeşitli ilkeler, teknolojiler ve denetimler sunarak verilerinizi, uygulamalarınızı ve altyapınızı olası tehditlere karşı korumanıza yardımcı olur.


Hız

Birçok bulut bilişim hizmetinin self servis ve isteğe bağlı olarak sunulmasıyla, çok büyük çaptaki bilgi işlem kaynakları bile yalnızca birkaç tıklamayla dakikalar içinde sağlanabilir, bu sayede işletmeler daha fazla esneklik kazanır ve kapasite planlama baskısından kurtulur.


Verimlilik

Şirket içi veri merkezleri genellikle çok sayıda “raflama ve yığın yapma” işlemi gerektirir. Bunlar, donanım ayarlama, yazılımlara düzeltme eki uygulama ve zaman alan diğer BT yönetim görevlerinden oluşan işlemlerdir. Bulut bilişim, bu görevlerin çoğuna yönelik ihtiyacı ortadan kaldırarak BT ekiplerinin zamanı daha önemli iş hedefleri için kullanmasını sağlar.


Güvenilirlik

Bulut bilişim, verileri, bulut sağlayıcısının ağındaki birden fazla yedekli konumda yansıtabilme olanağı sayesinde veri yedeklemeyi ve iş sürekliliğini kolaylaştırır ve daha ekonomik hale getirir.


Bulut bilişim türleri

Tüm bulutlar aynı değildir ve herkes için geçerli tek bir bulut bilişim türü yoktur. Gereksinimlerinize uygun çözümün sunulmasına yardımcı olabilecek çok sayıda farklı model, tür ve hizmet geliştirilmiştir.

 

Öncelikle bulut dağıtımının türünü veya bulut hizmetlerinizin uygulanacağı bulut bilişim mimarisini belirlemeniz gerekir. Bulut hizmetleri üç farklı şekilde dağıtılabilir: genel bulut, özel bulut veya hibrit bulut


Genel bulut

Genel bulutlar, üçüncü taraf blut hizmet sağlayıcılarına aittir ve bu taraflarca işletilir. Bu hizmet sağlayıcıları, sunucu ve depolama gibi bilgi işlem kaynaklarını İnternet üzerinden sunar. Genel bulutta tüm donanım, yazılım ve diğer destekleyici altyapı bulut sağlayıcısına aittir ve bu sağlayıcı tarafından yönetilir.


Özel bulut

Özel bulut, bulut bilişim kaynaklarının özel olarak tek bir işletme veya kurum tarafından kullanılması anlamına gelir. Özel bulut, bir şirketin kendi veri merkezinde fiziksel olarak bulunabilir. Bazı şirketler, kendi özel bulutlarını barındırması için üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcısı ile çalışabilir. Özel bulutta, hizmetler ve altyapı özel bir ağ üzerinden sağlanır.


Hibrit bulut

Hibrit bulut, genel ve özel bulutu, ikisi arasında veri ve uygulama paylaşımına olanak tanıyan bir teknoloji aracılığıyla birbirine bağlayarak birleştirir. Hibrit bulut, verilerin ve uygulamaların özel ve genel bulutlar arasında taşınmasına izin vererek işletmenize daha fazla esneklik, daha fazla dağıtım seçeneği sunar ve mevcut altyapınızı, güvenliğinizi ve uyumluluğunuzu iyileştirmenize yardımcı olur. 


Bulut hizmeti türleri: IaaS, PaaS ve SaaS

Birçok bulut bilişim hizmeti, şu üç kategoriden birine girer: hizmet olarak altyapı (IaaS), hizmet olarak platform (PaaS) ve hizmet olarak yazılım (SaaS).


IaaS

Bulut bilişim hizmetlerinin en temel kategorisidir. hizmet olarak altyapı (IaaS), sayesinde bir bulut sağlayıcısından, kullandıkça öde esasına dayalı olarak BT altyapısı (sunucular ve sanal makineler (VM’ler), depolama, ağ, işletim sistemleri) kiralayabilirsiniz.

PaaS

Hizmet olarak platform (PaaS) yazılım uygulamaları geliştirmek, test etmek, teslim etmek ve yönetmek üzere isteğe bağlı bir ortam sağlayan bulut bilgi işlem hizmetleri olarak tanımlanır. PaaS, geliştiricilerin, geliştirme için gereken sunucular, depolama, ağ ve veritabanlarından oluşan temel altyapıyı kurma veya yönetme endişesi duymadan web veya mobil uygulamaları hızla oluşturmasını kolaylaştırmak üzere tasarlanmıştır.


SaaS

Hizmet olarak yazılım (SaaS) yazılım uygulamalarını İnternet üzerinden isteğe bağlı olarak ve genellikle bir abonelik aracılığıyla dağıtma yöntemidir. SaaS sayesinde bulut sağlayıcıları, yazılım uygulamalarını ve temel altyapıyı barındırıp yönetmenin yanı sıra yazılım yükseltmeleri ve güvenlik düzeltme eki uygulama gibi bakım işlerini de üstlenir. Kullanıcılar uygulamaya İnternet üzerinden, genellikle telefonlarında, tabletlerinde veya bilgisayarlarında bir web tarayıcısı ile bağlanırlar.


Bulut bilişimin kullanım alanları

Şu anda farkında olmasanız da büyük olasılıkla bulut bilişim kullanıyorsunuzdur. E-posta göndermek, belge düzenlemek, film veya TV izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, resimleri veya diğer dosyaları depolamak için çevrimiçi bir hizmet kullanıyorsanız, tüm bunların altyapısı büyük olasılıkla bulut bilişim tarafından sağlanıyordur. Küçük ölçekli işletmelerden küresel kurumlara, devlet kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine kadar çok sayıda organizasyon, farklı amaçlarla bulut bilişim teknolojisini benimsemiş durumdadır.

 

Bulut sağlayıcısının sunduğu bulut hizmetleriyle yapabileceklerinizin örnekleri aşağıda verilmiştir:


  • Bulutta yerel uygulamalar oluşturma

  • Verileri depolama, yedekleme ve kurtarma

  • Ses ve video akışı yapma

  • İsteğe bağlı yazılım dağıtma

  • Uygulama test etme ve oluşturma

  • Verileri çözümleme

  • Zeka ekleme


60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page