top of page

BTGM, ‘Harika İş Yeri Sertifikası’na sahip Türkiye’deki ilk kamu kurumu


Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cebrail Taşkın, “Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü (BTGM) olarak kalıpları, alışkanlıkları, hantallığı yıkarak ilerliyoruz. Bu bakış açısıyla Felaket Kurtarma Merkezi (FKM) çözümü için yeni Veri Merkezi kurmaktansa kamuya özel bulut çözümleri veren bir servis sağlayıcıdan bu hizmeti almaya başladık. Bu kararla Veri Merkezi inşaatı için ayrılan bütçeyi Hazinemizin kasasında bıraktık ve bulut ekosistemine önemli bir destek verdik” değerlendirmesinde bulundu. ‘Umut varsa gelecek vardır’ yorumunu paylaşan Taşkın, diğer kurumlara ilham olmaya çalıştıklarını belirtti.

“Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü (BTGM) olarak tüm Türkiye’ye tüm kamu kurumlarına dokunan projelere imza atıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Dr. Cebrail Taşkın, “Ocak 2020’de başlayan ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından da duyurulup desteklenen ve detaylarını vereceğim 1 Milyon İstihdam Projesi ile Bilgi Teknolojileri alanındaki pozisyonlar için nitelikli ve yeterli eğitim hizmetini sağlıyoruz” açıklamasını yaptı. Taşkın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi ile kamuda varlıkları, gelirleri, nakitleri ve harcamaları; yani kamunun mali bütünlüğünün anlık görülebileceği bir yapıya dönüştüreceğiz. Böylece stratejik kararlar çok daha hızlı ve proaktif şekilde alınabilecek. Kamu Filo Yönetim Sistemi Projesi yaptık, bu projeyle; tüm kamudaki taşıt işlemleri merkezi bir yapıda yönetilecek, taşıt harcamaları, plaka ve gider türü bazında kayıt altına alınacak. Teşvik Destek Bilgi Sistemi Projesi ile tüm kamudaki teşvik ve destek başvurularının tek pencereden alınarak sürecin ilgili kurum tarafından yürütüleceği, aşamaların anlık takip edileceği e-Devlet çatısı altında merkezi bir sistemi geliştirdik. Tüm Türkiye’deki 2.470.255 kamu çalışanının maaşı bizim yazdığımız maaş uygulamalarıyla hesaplanıyor. Bu projelerle Türkiye’nin dijital yolculuğuna önemli katkılar sağlıyoruz.”

BTGM’de başlattığımız kültür dönüşümüne paralel olarak organizasyonel dönüşümü gerçekleştirdik

“Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü (BTGM) olarak kalıpları, alışkanlıkları, hantallığı yıkarak ilerliyoruz. Bu bakış açısı ile Felaket Kurtarma Merkezi (FKM) çözümü için yeni Veri Merkezi kurmaktansa kamuya özel bulut çözümleri veren bir servis sağlayıcıdan bu hizmeti almaya başladık. Bu karar ile Veri Merkezi inşaatı için ayrılan bütçeyi Hazinemizin kasasında bıraktık ve bulut ekosistemine önemli bir destek verdik” değerlendirmesinde bulunan Taşkın, “BTGM içerisinde başlattığımız kültür dönüşümüne paralel olarak organizasyonel dönüşümü gerçekleştirdik. Kamu kurumlarında çok bulunmayan, proje yönetimi standartlarını uygulayan Proje Yönetim Ofisi (PMO), transformasyon projelerini yürüten Transformasyon Ofisi, Ar-Ge çalışmaları için BTGM Garaj, iş birimleriyle ilişkilerimizi yönetmek için atanmış İş İlişkileri Yöneticilerimiz (BRM) var. Bunların yanında çok yetkin teknik kadroları kurumumuza kazandırdık. Bu sayede uluslararası standartlarda bir kurum olma yolunda kazanımlar elde ettik” dedi. Taşkın, “Bizim için en değerli varlığımız çalışanlarımız… Çalışan memnuniyetini ve mutluluğunu stratejik önceliklerimizden biri olarak belirledik ve bu doğrultuda yatırımlar yapıyoruz” diyerek şu noktalara dikkat çekti: “Çalışma arkadaşlarımızın mutluluğuna, geleceğine ve kariyer gelişimlerine yatırım yaparak deneyimlerini iyileştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Yaptığımız uygulamalarla çalışanlarımıza dokunduk, onları anladık, birlikte karar aldık ve birlikte uyguladık. 2022 yılı başında kurum kültürü ve çalışan deneyimi konusunda bağımsız ve küresel bir otorite olan Great Place to Work (GPTW) Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen analizler sonucu, ‘Harika İş Yeri Sertifikası’na sahip Türkiye’deki ilk kamu kurumu olduk. BTGM olarak ortak amacımız; kurumumuzu Türkiye’deki en iyi bilgi teknolojileri kurumu/şirketi yapmaktır.”

Siber güvenlik anlamında yerli ve milli ürünleri test ederek gelişmelerine katkılarımız oldu

Dr. Cebrail Taşkın, “19 Mayıs 2021 tarihinde göreve başlar başlamaz ilk icraatım; ekip arkadaşlarımla birlikte Misyon, Vizyon ve Değerlerimizi belirlemek oldu” ifadesini kullanarak “Misyonumuzu ‘Milli ve yerli ürünlere öncelik vererek; verimli, güvenli, kaliteli ve fayda-maliyet oranı yüksek çözümler geliştirmek’ olarak belirledik” açıklamasını yaptı. Misyon, Vizyon ve Değerleri çerçeveletip çalışma ortamlarındaki tüm katlara astıklarının ve benimsenmesi için gayret ettiklerinin altını çizen Taşkın, “Misyonumuzda dediğimiz gibi ihtiyacımız olan her durumda önceliği yerli ve milli ürünlere verdik. Ayrıca özellikle siber güvenlik anlamında yerli ve milli ürünleri test ederek gelişmelerine ve iyileştirilmelerine katkılarımız oldu. Hâlihazırda yerli ve milli 12 ürünü satın aldık ve kullanıyoruz. Bunun yanında stratejimiz gereği açık kaynak kodlu uygulamaları tercih ederek küresel markalara olan bağımlılığımızı da azaltıyoruz” açıklamasında bulundu. Taşkın, yerli ve milli ürün kullandıkları süreçleri şöyle sıraladı: Robotik Süreç Otomasyonu, IP Telefon, İş Akışı Modellemesi, Risk ve Süreç Yönetimi, Performans Yönetimi, Arayüz Ağ Geçidi, Donanım Güvenlik Modülü (HSM) Cihazı, Ağ Erişim Kontrolü, Güvenlik Bilgileri ve Olay Yönetimi (SIEM), Güvenli Yazılım Geliştirme Döngüsü (DevSecOps) Otomasyonu, Parola Sıfırlama ve Doküman Yönetim Sistemi

Bakanlıklarımız arasındaki eş güdümle 1 Milyon İstihdam Projesi daha fazla kişiye ulaşacak

1 Milyon İstihdam Projesi ile ilgili gelişmeleri paylaşan Taşkın, şunları kaydetti: “Türkiye’nin bilgi teknolojileri alanına özel ilk ve tek eğitim ve istihdam platformu olan 1 Milyon İstihdam Projesi; ülkemizin geleceği için yürüttüğümüz kritik öneme sahip bir projedir. Gerek sektörün ihtiyacı gerekse ülkemizin katma değeri yüksek bu alanda rekabet gücünü artırma hedefimiz, projemizi daha azimli yürütmemizi sağlıyor. Projemize bugüne kadar 872 binden fazla başvuru oldu ve 360 binden fazla aday sistemde özgeçmişini doldurdu. 23 pozisyon için hazırlanan 184 eğitimimizi 820 binden fazla kişi almaya başladı. Bu yılın başında devreye aldığımız ‘işveren portalı’ üzerindeki işveren sayısı 100’ü geçti ve yüzlerce iş ilanı yayımlayarak binlerce iş başvurusu alınmaya başlandı. Bu sayılar bize projeye olan ilgiyi ve beklentiyi gösteriyor.” Dr. Cebrail Taşkın, hedeflerinin Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 yılında 1 milyon kişiyi bilgi teknolojileri alanında istihdama hazır hale getirmek olduğunu vurgulayarak “Bu hedefimize her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Bu doğrultuda ilgili Bakanlıklarla da iş birlikleri yapmaya başladık. Milli Eğitim Bakanlığıyla ölçme ve değerlendirme sisteminin kurulması için çalışıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile eğitim içeriklerinin zenginleştirilmesi ve projenin yaygınlaştırılması çalışmalarını yürütüyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumuyla proje kapsamındaki pozisyonlarımızın MYK belgelerine uyumunu sağlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla projemizin gençlik merkezlerinde uygulama odaklı yaygınlaştırılmasını planlıyoruz. Bakanlıklarımız arasındaki bu eş güdüm, projemizi güçlendirerek hızlandıracak ve projemizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlarken daha etkili olmasını sağlayacaktır” dedi.

Akbank ile yaptığımız ‘HiringChallange’a 2000’e yakın başvuru aldık

Taşkın, 1 Milyon İstihdam Projesi kapsamında işverenlerle özel çalışmalara da başladıklarına dikkat çekerek “Bu kapsamda Akbank ile yaptığımız ‘HiringChallange’a 2000’e yakın başvuru aldık. Sınava giren 500 kişiden 70’i başarılı oldu. Son aşamaya kalan 15 kişinin teknik değerlendirmesi devam ediyor. Bu gibi özel çalışmaları da artırarak devam ettireceğiz. Projenin devam edecek çalışmalarında hem proje eğitim içeriklerini geliştirmeye hem de işveren sayısındaki artışla birlikte istihdam sayısını artırmaya odaklanıyoruz. Bu kapsamda yakın zamanda farklı tanıtım çalışmalarımız ve iş birliklerimiz olacak. Ülkemizin ekonomik anlamda sürdürülebilir büyümesi için istihdamı artırma konusunda çalışmalarımızı var gücümüzle devam ettiriyoruz” açıklamasını yaptı.

PostgreSQL konusundaki bilgi birikimimizi diğer kurumlarla paylaşmaya hazırız

“Türkiye’deki bilişim sektörünün gelişimi için yapılacak tüm iş birlikleri bizim için çok değerlidir” ifadesini kullanan Dr. Cebrail Taşkın, şunları kaydetti: “Ülkemize ve bize katma değer sağlayacak tüm iş birliklerinde elimizi taşın altına sokmaya hazırız. Daha önce söylediğim gibi 1 Milyon İstihdam Projemizde; 5 bakanlığın projeye dâhil olmalarını istedik, yaptığımız görüşmelerde sağ olsunlar gerekli desteği verdiler ve protokollerimizi yaptık. Bu iş birlikleri sayesinde her kurum kendi alanında bizim tek başımıza yapamayacağımız katkıyı verdi. Sonuçta güzel bir sinerji oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Yine aynı projeyle özel sektör ve sanayide istihdam edilmek üzere nitelikli bilgi teknolojileri istihdamı yaratıyoruz. Bilgi teknolojileri alanındaki STK’ları; sektörün stratejilerinin belirlenmesi, sorunlarının tespiti ve çözümlerin paydaşı olarak çok önemsiyoruz. Bu kapsamda Türkiye Bilişim Derneği ile yakın çalışıyoruz ve çalışmalarına katkı sağlıyoruz. Ülkemizde bilgi teknolojilerinin gelişmesi için kurumlar arasında daha fazla iş birliğine ihtiyaç bulunuyor. Kurumlar, iyi oldukları alanlarda diğer kurumlara destek olabilecekleri iş birlikleri yapmalılar. Örneğin, bizim PostgreSQL konusunda oldukça iyi bilgi birikimimiz ve uzman bir ekibimiz var. Bu bilgi birikimini diğer kurumlarla paylaşmaya hazırız.”

Artık ülkemizde bulut veri merkezlerinin kurulması gerekiyor

Taşkın, “Kamu kurumları ve özel sektör olarak bulut bilişimden yeterince faydalanamadığımızı daha önceleri de söylemiştim. Bu konuda ülke olarak ortak bir stratejinin oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Yerli ve milli bulut servis sağlayıcılarını desteklemek bu stratejide yer almalı” değerlendirmesini yaparak şu mesajları paylaştı: “Artık ülkemizde bulut veri merkezlerinin kurulması gerekiyor. Biz, motivasyonumuz ve enerjimiz azalmadan kendimizi geliştirerek her gün biraz daha iyiye doğru ilerliyoruz ve diğer kurumlara ilham olmaya çalışıyoruz, her zaman dediğim gibi; ‘Umut varsa gelecek vardır.’”


Kaynak: https://www.bthaber.com/btgm-harika-is-yeri-sertifikasina-sahip-turkiyedeki-ilk-kamu-kurumu/

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page