Bant genişliği, bir bilgisayar veya internet bağlantısının kapasitesini ifade etmek için kullanılır. Bant genişliği ne kadar büyükse, belli bir süre içinde aktarılabilecek verinin hacmi de o kadar büyük olur. Bant genişliği, ağ hızının bir ölçütü olarak kabul edilmez. Bu yazımızda, “Bant genişliği nedir, ne demek ve nasıl hesaplanır?” sorularına yanıt ararken bu kavram ile ilgili merak ettiklerinize açıklık getireceğiz.
Bant Genişliği Nedir?
Bandwidth olarak da adlandırılan bant genişliği kavramı, internet bağlantılı herhangi bir cihazın, belli bir zaman dilimi içerisinde alabileceği maksimum veri miktarıdır. Başka bir ifadeyle, bir kanalla aktarılacak olan maksimum verinin iletilmesi ve taşınmasıdır. Bant genişliği ne kadar fazlaysa aktarılabilecek veri hızı da o kadar fazla olur. Bant genişliği konusu, özellikle yüksek kapasitede veri ile uğraşan, veri hacmine ve hızına önem veren şirketlerin ve insanların oldukça fazla önem verdiği bir konudur.
Geleneksel olan bant genişlikleri saniye başına bir bit ile ifade edilirken modern bant genişlikleri saniyede milyonlarca, hatta milyarlarca bit veri iletebilir. Bu oran sizin verdiğiniz veri hacmine bağlı olarak artabilir veyahut azalabilir.
Bant Genişliği Ayarlama Nasıl Yapılır?
Bant genişliği ayarlarının tasarımı genel anlamda benzerdir. Modem arayüzünde yer alan "Bant Genişliği Ayarları" kısmından bant genişliği kapasitenizi görebilir, yaptığınız işlemleri inceleyebilir ve veri trafiğini kontrol edebilirsiniz. Bant genişliğini üçüncü şahıslardan veya görüntülemesini istemediğiniz yazılımlardan korumak için de size uygun olan şifreleme yöntemleri ile koruyabilirsiniz.
Modemden Bant Genişliği Ayarlama
Modeminizde 20 MHz ve 40 MHz olarak bant genişliğinizi ayarlayabilirsiniz. MHz bir frekans birimidir. Elektromanyetik ortamda yaptığınız işlemlerin frekansını belirler. İstediğiniz işleme göre iki seçenek de farklı avantajlar ve dezavantajlar sunar. Daha geniş bir alan için 40 MHz ideal olabilirken, bazı ayarlamalarda 20 MHz ile çok daha yüksek verim alabilirsiniz. Size uygun bant genişliğini bulmanız için birkaç deneme yapmanız gerekecektir.
Bant Genişliği Nasıl Çalışır?
Bant genişliği nasıl çalışır sorusuna yanıt verebilmemiz bir örnek verelim… Veri bağlantısı ne kadar fazla bant genişliğine sahipse, o oranda veri gönderebilir ve alabilir. Bant genişliği, bir su borusundan akabilen su miktarı ile karşılaştırılabilir. Boru ne kadar büyük olursa, bir defada o kadar fazla su akabilir. Bant genişliği aynı prensipte çalışır. Böylece, iletişim bağlantısının veya borusunun kapasitesi ne kadar yüksek olursa, saniyede o kadar fazla veri akabilir.
Bant genişliğini etkileyen birçok faktör bulunur. Verinin hacmi, kapasitesi, ulaşımda karşılaşılan sorunlar, verinin kaybolması ya da gecikmesi gibi faktörlerde genel ağ verimini de düşürebilir. Dolayısıyla yapılacak işlemlerin devamlılığının sıkıntıya uğramaması için; birden fazla bant genişliğine sahip birden fazla cihaz tercih edilebilir. Böylece tek bir bantta yaşanan sıkıntı diğer cihazları etkilemeden işlem yapılabilir.
Birden fazla cihaz, birden fazla ağ bağlantısı demektir. Bu durumda da kuvvetli bir internet kaynağı olması önemli bir faktör olarak karşınıza çıkar.
Bant Genişliği Kaç Olmalı?
Kullandığınız veri hacmine veya beklediğiniz maksimum verime bağlı olarak değişebilir. Genellikle 2,4 GHz için bant genişliği 20 MHz olmalıdır. GHz kapasite arttıkça genişlik de artacağından, maliyet de artacaktır. İnternet için veya web siteleri için genişlik farklılık gösterebilir. Bunu hesaplamak için ise bazı formülleri kullanabilirsiniz. Ortalama ziyaretçi sayısı, sayfa boyutu ve sayfa genişliği gibi faktörler bant genişliğinizi etkileyecektir.
Comments