top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Atac

Ağ Köprüsü Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır? Ağ Bağlantısı Köprüleme Nasıl Yapılır?


Ağ bağlantısı günlük yaşam ve çalışma amaçlı kullanılan cihazlar için kilit öneme sahiptir. En temel anlamı ile ağ köprüsü iki ya da daha fazla ağ bağlantısının iletişim kurabilmelerine olanak tanır. Donanımsal bir yazılım olan ağ köprüsü sayesinde iki ağı birbirine bağlamak mümkün olur. Buna paralel olarak, ağ köprüsü birçok alanda kullanıma uygundur. Özellikle küçük ofislerde ve evlerde ağ köprüsünden faydalanılabilir. Bu köprü sayesinde birçok dosya, resim ve veri paylaşımını kolayca gerçekleştirilir. Bu yazımızda, “Ağ köprüsü nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır?” sorularına yanıt ararken ağ bağlantısı köprüleme işlemi hakkında da bilgi vereceğiz.


Ağ Köprüsü Nedir?


İngilizcesi Bridge olan Ağ Köprüsü kavramı, iki bilgisayar ağını birine bağlayan ağ öğelerinden birine verilen addır. Bu işlem OSI yedi katman modelinin ikincisi olan veri bağ katmanında gerçekleşir. Bu özelliği sebebiyle çalışma prensibi 3. katmanı kullanan yönelticiden ve 1. katmanı kullanan yineleyiciden farklıdır.


Ağ Köprüsü Ne İşe Yarar?


Günlük hayatta bilgisayarlar arasında bağlanmayı kolaylaştırmak önem arz eder. Bunun için de en etkili alternatif ağ köprüsü işlemidir. Kolay ve hızlı bir şekilde bilgisayarlar arası bağlanmaya ihtiyaç duyuyorsanız ağ köprüsünden yararlanabilirsiniz.


Ağ Köprüsü Çalışma Şekli


Ağ köprüsü gelen verilerin (veri çerçevelerinin) hangi hedefe gönderildiğine bakarak iletme yapar. Gönderen ve alıcı, gelen veri çerçevesinin başlık kısmındaki MAC adreslerine bakarak belirlenir.


Ağ Köprüsü Nerelerde Kullanılır?

  • Bir kuruluşun çeşitli bölümlerinin farklı uygulamalar için birbirinden bağımsız olarak kurdukları LAN'lar arasında bağlantı kurma gereği duyduğu zaman, bu bağlantıları kurmak için köprüler kullanılabilir.

  • Bir kuruluşun birbirinden uzak yerleşim birimlerindeki LAN'lar arasında bağlantı kurmak için köprüler kullanılabilir. Birbirini gören yerleşim birimleri arasındaki köprü bağlantıları kızıl ötesi bağlantılar üzerinden kurulabilir. Bu bağlantıların maliyeti koaksiyal kablo döşeme maliyetinden daha az olabilir.

  • LAN' da kullanıcılar arasındaki uzaklığın fazla olması durumunda, çercevelerin gidiş dönüş gecikmesi artacağı için, kullanıcılar gruplara bölünerek birden fazla LAN kurulabilir ve bu LAN'lar birbirlerine köprülerle bağlanabilir. Böylece köprüler kullanarak LAN'ların kapsama alanı genişletilmiş olur.

Ağ Bağlantısı Köprüleme Nasıl Yapılır?


Windows işletim sistemi ile ağ köprüleme işlemi yapmanız için bazı detayları eksiksiz ve tam olarak yerine getirmeniz gerekiyor. Kullandığınız işletim sistemine bağlı olarak uygulayacağınız ağ köprüsü kurma işlemleri değişiklik gösterebilir. Bir bilgisayar üzerinden yaptığınız ağ köprüleme işleminden sonra kullanıcılar bilgisayarınız üzerinden internete bağlanabilirler. Peki, ağ köprüleme nasıl yapılır?


Bir bilgisayarda ağ köprülemeyi aktif hale getirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Öncelikle Denetim Masası- Ağ ve İnternet- Ağ Bağlantıları yolunu izleyin.

  • Bu adımları takip ettikten hemen sonra karşınıza gelen pencerede köprülemek istediğiniz ağ bağlantılarını seçebilirsiniz.

  • İlgili ağ bağlantılarını seçerek sağ tıklayın ve açılan menüden “Bağlantıları Köprüle” kısmına tıklayın.

  • Bu aşamadan sonra köprüleme işlemi için biraz beklemeniz gerekebilir.

  • Daha sonra ağ köprüsü kurulmuş olacaktır.

Windows XP, Windows VİSTA ve Windows 7 İçin Ağ Bağlantısı Köprüleme

  • Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basınız. (Win + R ) karşınıza Çalıştır penceresi çıkacak ve Aç bölümüne gelerek “ncpa.cpl“ yazıp Tamam butonuna tıklayınız.

  • Karşınıza “Ağ Bağlantıları“ ekranı gelecek.

Windows 8 İşletim Sistemi İçin Ağ Köprüleme

  • Windows + X tuşlarına aynı anda basıyorsunuz.

  • Ağ Bağlantıları‘na tıklıyorsunuz.

  • Ağ Bağlantısını Köprüleyebilmek için en az iki ağ bağlantısı seçiyorsunuz ve bu iki bağlantı üzerinde sağ tık yapıp açılan menüden “Bağlantıları Köprüle“ seçeneğine tıklıyorsunuz.

1.001 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page