top of page

Şapkalı A Nasıl Yazılır? Klavyede Şapkalı â Harfi Yapma ve Kopyalama


Teknoloji her geçen gün ilerlemektedir. Buna bağlı olarak bilgisayar kullanan kişi sayısı da artmaktadır. Bilgisayar kullanabilmek içinse öncelikle klavye üzerinde yer alan tuşların görevlerini ve işlevlerini bilmek gereklidir. Zira, klavye üzerinde yer alan her işaretin kendine özgü bir anlamı vardır. Günümüz itibarıyla laptopta, bilgisayarda, F klavyede veya Q klavyede en sık kullanılan harflerden birisi de â, yani şapkalı a harfidir. Peki, şapkalı a harfi nasıl yapılır? Şapkalı a harfi kopyalama ve yapma işlemi ile bu harf hakkındaki detaylara yakından bakalım.


 (küçüğü â, okunuşu şapkalı a), Türkçedeki yabancı kökenli (özellikle Arapça ve Farsça) sözcüklerin ve eklerin telâffuzunu Türkçeye uyarlamak için kullanılmaktadır. Ayrıca,  harfiyle başlayan kelimeler de bulunur: Âkif, Âdem, âlem, âmâ gibi... Şapkalı a genellikle l, k ve g, h ünsüzlerinden sonra kullanılır. Hâlâ, dergâh, rüzgâr, dükkân, kâgir, kâğıt, kâtip, kâr, kâse, Mevlâ, hâl, mekân, mükâfat, yâr, Kâbe, Hakkâri gibi... Uzun okunması gereken diğer ünlüler için kullanılmaz. Bilgisayar ve telefon klavyesinde şapkalı a harfi yapabilmek için tek bir tuşa basmak yeterli olmuyor. Bu yazımızda, “Şapkalı a harfi nasıl yapılır, nasıl yazılır?” sorusuna yanıt ararken laptopta, bilgisayarda, F klavyede ve Q klavyede şapkalı a harfi yapma/kopyalama kısayolu hakkında da bilgi vereceğiz.


Şapkalı A Nasıl Yazılır?


Klavye üzerinden şapkalı a harfini yazabilmek için kısayol yöntemini kullanmanız gerekmektedir. Klavye üzerinden şapkalı a harfini yapmak için Shift tuşuna basılı tutarak 3 rakamına basmak ve ardından a harfini gösteren tuşa basmanız gerekli. Bu tuş kombinasyonu ile şapkalı a harfini yapabilirsiniz.


Şapkalı A Harfi Nasıl Yapılır?


Klavyede şapkalı a harfi yapmak için Shift tuşu ile birlikte 3'e basmak gerekiyor. Shift+3 tuş kombinasyonu ile kolay bir şekilde şapkalı a harfi yapılırken diğer şapkalı harfler olan "û, î, ô" harflerini de aynı yöntemi kullanarak yapabilirsiniz.


Şapkalı A Harfi Kopyalama


Bu kısayol yöntemine rağmen şapkalı a harfini klavyede yapamadıysanız hemen aşağıdan kopyalabilirsiniz. Sizler için bu metnin sonuna şapkalı a harfini ekleyeceğiz. Metnin sonundan şapkalı a harfini seçerek CTRL + C kopyalama, ardından istediğiniz yere yapıştırmak için CTRL + V kombinasyonunu yapabilirsiniz. Böylece, şapkalı a harfi kopyala – yapıştır işlemini tamamlayacaksınız.


Şapkalı a harfini buradan kopyalayabilirsiniz. - â - Â

1.619 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page