top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Atac

SD-WAN Teknolojisi Nedir, Ne Demek ve Nasıl Çalışır?



İnternet teknolojilerinin ilerlemesi ve gelişmesine paralel olarak birçok yeni kavram da ortaya çıkmıştır. SD-WAN kavramı da tam olarak bunlardan birisidir. Yazılım tanımlı geniş alan ağı olarak da tanımlanan SD-WAN, kurumsal ağları geniş coğrafi mesafelere bağlayan ve genişleten sanallaştırılmış bir hizmettir. Peki, SD-WAN nedir, ne demek, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Bu yazımızda SD-WAN teknolojisi ile ilgili merak edilenlere yanıt vereceğiz.


İnternet teknolojilerine hâkim birisi değilseniz SD-WAN kavramını daha önce duymamış olmanız çok normal. Eğer SD-WAN teknolojisi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız hiç merak etmeyin en doğru yere geldiniz. Bu yazımızda, "SD-WAN nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır ve faydaları neler?" sorularına yanıt ararken bu teknolojiye dair birçok bilgiyi de detaylı olarak sizlere aktaracağız.


SD-WAN Ne Demek?


Tam açıklaması Software-Defined Wide Area Networking olan SD-WAN kavramının dilimiz çevrilmiş hâli, yazılım tanımlı geniş alan ağıdır. Yazılım tanımlı geniş alan ağını (SD-WAN) biraz daha açmamız gerekirse şu ifadeyi kullanabiliriz: SD-WAN, kurumsal ağları geniş coğrafi mesafelere bağlayan ve genişleten sanallaştırılmış bir hizmettir.


SD-WAN Nedir?


Yazılım tanımlı bir geniş alan ağı veya SD-WAN, kurumsal ağları büyük coğrafi mesafelere bağlayan ve genişleten sanallaştırılmış bir hizmettir. WAN'lar, uzak ofislerdeki kullanıcılara kurumsal uygulamalara, hizmetlere ve kaynaklara erişim sağlamak için çok protokollü etiket anahtarlama (MPLS), kablosuz, geniş bant, sanal özel ağlar (VPN'ler) ve internet gibi bağlantıları kullanır ve konumdan bağımsız olarak günlük işlevleri gerçekleştirmelerine olanak tanır. SD-WAN, WAN bağlantılarının performansını izler ve bağlantıyı optimize etmenin yanı sıra yüksek hızları korumak için trafiği yönetir.


SD-WAN Nasıl Çalışır?


"SD-WAN nasıl çalışır?" sorusuna yanıt aradığınızı duymuş gibiyiz. O hâlde detaylara yakından bakalım... Geleneksel WAN'lar, uzak veya şube kullanıcıları veri merkezlerinde barındırılan uygulamalara bağlamak için fiziksel yönlendiricilere güvenir. Her yönlendiricinin, bilgiyi tutan bir veri düzlemi ve verilere nereye gideceğini söyleyen bir kontrol düzlemi vardır. Veri akışlarının tipik olarak, ağdaki her yönlendirici için kural ve ilkeleri genellikle manuel olarak yazan bir ağ mühendisi veya yöneticisi tarafından belirlendiği durumlarda bu, zaman alıcı ve hatalara açık bir süreç olabilir.


SD-WAN, kontrol ve yönetim süreçlerini temeldeki ağ donanımından ayırarak, bunları kolayca yapılandırılabilen ve devreye alınabilen yazılım olarak kullanılabilir hale getirir. Merkezi bir kontrol bölmesi, ağ yöneticilerinin yeni kurallar ve ilkeler yazabileceği ve ardından bunları tek seferde tüm ağda yapılandırabileceği ve dağıtabileceği anlamına gelir.


SD-WAN, bir ağ üzerindeki trafiği yönetmeyi ve yönlendirmeyi kolaylaştırır. MPLS gibi geleneksel ağ oluşturma yaklaşımlarıyla, şubede oluşturulan trafik, bir merkez veri merkezindeki merkezi bir internet güvenlik noktasına geri döndürülür veya "geri yüklenir". Geri yükleme trafiği, uygulama performansını düşürebilir ve bu da üretkenliğin azalmasına ve zayıf kullanıcı deneyimine yol açar. MPLS ağları, belirli bir kuruluş için oluşturulmuş özel ağlar olduğundan, güvenilir ve güvenli olarak kabul edilirler, ancak pahalıdırlar. Dahası, MPLS, bir hizmet olarak yazılım veya SaaS, uygulamalar ve bulut benimsemesinden kaynaklanan yüksek hacimli WAN trafiğini işlemek için tasarlanmamıştır.


Geleneksel WAN'larla karşılaştırıldığında, SD-WAN'lar MPLS, geniş bant, LTE ve diğerleri dahil olmak üzere birden çok bağlantı türünü yönetebilir ve veri merkezlerinde, genel ve özel bulutlarda ve SaaS hizmetlerinde barındırılan uygulamaları destekleyebilir. SD-WAN, uygulama trafiğini gerçek zamanlı olarak en iyi yol üzerinden yönlendirebilir. Bulut durumunda, SD-WAN internete ve buluta bağlı trafiği, backhauling olmadan doğrudan şubeye yönlendirebilir.


SD-WAN Teknolojisi Faydaları Neler?


Güvenliği arttırır: SD-WAN Mimarisinin birincil avantajı güvenli olmasıdır. Şirket Internet dâhil olmak üzere tüm ağda uçtan uca şifrelemenin avantajlarından yararlanır.


Giderleri Azaltır: WAN trafiğini özel MPLS bağlantılarından daha düşük maliyetli geniş bant internete taşımayı kolaylaştırır. Böylelikle, pahalı olan MPLS, Fiber Optik , DSL ve mobil teknolojileri yerine daha fazla yarar sağlayıp geniş band uygulamalarında maliyet düşüşü sağlanır.


Uzaktan Tüm Ağın Yönetimini Kolaylaştırır ve Operasyonel Giderleri Düşürür: Tüm ağın merkezi bir kontrol cihazından kolayca yönetilmesi ile ekiplerinizin SD-WAN dağıtımları için uzak konumlara gitmeleri gerekmez ve merkezileştirilmiş politika tabanlı yönetimi kullanarak ofis ortamından işleri yürütebilmesi sağlanır.


İlave ve değişiklikler hızlı ve ekonomik şekilde yapılabilir: Firmaların ilave lokasyon veya değişiklik ihtiyaçları durumunda, esnek bir yapısı olduğundan, büyük yatırım gerektirmeden hızlı bir şekilde sonuç alınır, kolay bir şekilde yeni çözümler getirilebilir. Eski tip WAN'larda sık görülen darboğazları ve gecikmeleri azaltır.


SD-WAN Hizmeti İçin İstanbul Telekom!


Müşteri odaklı çalışan, teknoloji alanında her daim yenilikçi ve kendini güncelleyen, kaliteli, profesyonel hizmeti ilke edinen İstanbul Telekom, SD-WAN hizmeti konusunda da sizin yanınızda! Türkiye telekomünikasyon pazarında lider bir alternatif olma yolunda ilerleyen İstanbul Telekom ile SD-WAN işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page